Lange eiken balken

Bent u op zoek naar lange eiken balken? Op de houtwerf in Doorwerth vind je eiken balken met een lengte tot wel 14 meter. De balken zijn toe te passen voor de restauratie van oude bouwwerken, als draagbalk of als bouw- en constructiehout voor grote projecten.

Frank Pouwer: ‘ik reis al 15 jaar door Europa op zoek naar eiken balken, maar exemplaren met deze omvang heb ik nog nooit eerder gezien”

Dit zijn veruit de langste en dikste eiken balken die we ooit binnen hebben gekregen. Één enkele balk weegt wel een paar duizend kilo. De bomen waren naar schatting tussen de 150 en 250 jaar oud, en hebben gestaan in het ‘Parc Naturel Régional du Gâtinais’ nabij Fontainebleau, Frankrijk. Ze zijn onder het toezicht van het Franse bosbeheer gekapt; elk seizoen wordt een aantal bomen aangewezen door hen als kaprijp. Het uitdunnen van het bos zorgt ervoor dat jonge stammen een kans krijgen om zich verder te ontwikkelen tot volwaardige eik. Het verjongingsproces is belangrijk, ook omdat jonge eiken veel meer CO2 opnemen dan oude eiken.

Kom eens langs in Doorwerth om de lange eiken balken te bekijken.

Een productieproces van 200 jaar…

Dat je hier lange en dikke balken ziet liggen, wijst op veel aandacht tijdens de lange groeiperiode van ruim 200 jaar. ⁣
Het productieproces in Frankrijk van zulke balken vraagt om een zeer intensief bosbeheer. De eerste 50 jaar is een eikenboom zoekende naar licht en groeit hierdoor vooral in de hoogte. De bossen worden regelmatig uitgedund om de lange eikenbomen meer licht te gunnen. Hierdoor krijgt zo’n boom de kans verder te groeien in de breedte en zich te ontwikkelen tot een volwaardige eik.⁣