Lange eiken balken

Bent u op zoek naar lange eiken balken? Op de houtwerf in Doorwerth vind je eiken balken met een lengte tot wel 14 meter. De balken zijn toe te passen voor de restauratie van oude bouwwerken, als draagbalk of als bouw- en constructiehout voor grote projecten.

Frank Pouwer: ‘ik reis al 15 jaar door Europa op zoek naar eiken balken, maar exemplaren met deze omvang heb ik nog nooit eerder gezien”

Dit zijn veruit de langste en dikste eiken balken die we ooit binnen hebben gekregen. Één enkele balk weegt wel een paar duizend kilo. De bomen waren naar schatting tussen de 150 en 250 jaar oud, en hebben gestaan in het ‘Parc Naturel Régional du Gâtinais’ nabij Fontainebleau, Frankrijk. Ze zijn onder het toezicht van het Franse bosbeheer gekapt; elk seizoen wordt een aantal bomen aangewezen door hen als kaprijp. Het uitdunnen van het bos zorgt ervoor dat jonge stammen een kans krijgen om zich verder te ontwikkelen tot volwaardige eik. Het verjongingsproces is belangrijk, ook omdat jonge eiken veel meer CO2 opnemen dan oude eiken.

Kom eens langs in Doorwerth om de lange eiken balken te bekijken.