Oude Gordingen

Gordingen dragen het dak van een gebouw; een gording is de horizontale draagbalk in de lengterichting van een kap, die van spant tot spant loopt. De lengtes zijn meestal 4 of 5 meter en de kopmaat van de meeste gordingen zijn 8 x 15 cm of 8 x 20 cm.

Welke maat gording is nodig?

Een vuistregel voor constructeurs is 5 cm te tellen voor elke meter overspanning. Volgens deze regel is voor een overspanning van 4 meter een gording nodig met een kopmaat van 8 x 20 cm of 10 x 20 cm.

Wat is de onderlinge afstand tussen twee gordingen?

De onderlinge afstand tussen de gordingen is meestal tussen de 110 en 150 cm, afhankelijk van de constructie, de sterkte van het hout van de gordingen en het gewicht van het dak. Hoe sterker de houtsoort, hoe kleiner de vereiste afstand tussen de gordingen. Neem het verschil tussen eiken en grenen gordingen: eiken is sterker dan grenen en dus kan de afstand tussen de gordingen worden vergroot.

Welke houtsoorten gordingen zijn er?

De meeste gordingen in Nederland zijn van vurenhout. Een kleiner deel is lariks of Franse den. Heel soms komen er bij een sloop oude eiken gordingen vrij. Zeldzaam en dus bijzonder!

Welke partijen gebruikte gordingen hebben jullie op voorraad?

Je kunt bij ons terecht voor diverse partijen oude gordingen. Zowel oude eiken gordingen, oude grenen gordingen als oude vuren gordingen. De balken zijn afkomstig van verschillende afbraken en hebben elk een andere patina en maatvoering. De meeste gordingen zijn fijn bezaagd verouderd, een kleiner deel van de partijen heeft een geschaafd verouderd oppervlak.