Oud eiken stamdelen

Wat is een boomstamplank?

Boomstamplanken, ook wel stamdelen genoemd, zijn stukken hout waarbij alleen de boven- en onderkant een zaagbewerking heeft gehad. In de overgebleven zijdes is daardoor een deel van het oorspronkelijke gedaante van de boom te zien; de natuurlijke rand van de boomstam is nog goed zichtbaar. De breedte van de stam bepaalde de breedte van de plank.

Geschaafd of geborsteld?

De planken kunnen door ons van zowel worden geschaafd als geborsteld. Een geschaafde eiken boomstamplank is glad en de houttekening komt op prachtige wijze naar boven. Een geborstelde eiken boomstamplank heeft een robuustere uitstraling, en zijn over het algemeen wat donkerder.

Is het hout droog?

De eiken stamdelen zijn droog; het hout heeft op de wind gedroogd voor een periode van minimaal 5 tot 10 jaar. Op de houtwerf staan ook partijen stamdelen van ruim 20 jaar oud. In december 1999 teisterden zeer zware stormen Frankrijk. Twee derde van het land werd tot rampgebied verklaard. Het openbare leven kwam volledig stil te liggen en miljoenen Fransen zaten zonder stroom. Ook de bossen raakten zwaar beschadigd en vele eikenbomen vielen om. Er ontstond een overaanbod op de Franse eikenhoutmarkt en sommige stammen werden pas jaren later verkocht.

Welke diktes heb ik nodig?

Verschillende houtprojecten vereisen verschillende diktes. Voor een boomstamtafel met een lengte van bijvoorbeeld 2 meter, is een dikte van 3 of 4 cm geschikt. Voor een vensterbank is een dikte van 2 of 3 cm optisch het meest geschikt. Op de houtwerf staan de verschillende diktes gesorteerd en kun je eenvoudig de juiste keuze maken.