Morgen geopend vanaf 08:00 uur
Frankrijk heeft een eeuwenoude traditie van bouwen met eikenhout. Al sinds de 17e eeuw worden eikenbossen speciaal beheerd voor de houtproductie. De eik, die in grote delen van het land voorkomt, is in de loop der jaren een onmisbare grondstof geworden. Van huizen en schuren tot kastelen: de sterkte van eikenhout maakt het bij uitstek geschikt voor houtconstructies.
Toch raken veel van deze historische bouwwerken, met name op het platteland, in verval. De leegloop van landelijke gebieden speelt daarbij een grote rol. Veel plattelandsbewoners zijn naar de steden verhuisd, waardoor hele regio’s te maken hebben met een afname van de bevolking.
Dit heeft grote gevolgen voor de economische activiteit in de regio en voor het onderhoud van de vaak imposante panden in deze gebieden. Het onderhouden van dergelijke houtconstructies is niet alleen tijdrovend, maar wordt ook bemoeilijkt door de hoge kosten van arbeid. Voor eigenaren van deze constructies betekent dit vaak dat er geen andere keuze is dan afbraak, hoe pijnlijk die beslissing soms ook is
Een positief aspect is dat bij de afbraak van deze oude panden de materialen vaak met grote zorg worden gedemonteerd en bewaard.
In de middeleeuwen golden bossen als onuitputtelijke grondstofbron. Het was normaal om er vrij te jagen, brandhout te verzamelen en bomen te kappen voor de bouw van huizen en schepen. Pas in de 17e eeuw kwam het besef dat deze aanpak niet houdbaar was. Tegenwoordig noemen wetenschappers dit ook wel de ‘tragedy of the commons’. Dit leidde tot de invoering van de allereerste boswet ter wereld.
De meeste oude eiken balken die wij uit Frankrijk inkopen, zijn tussen de 100 en 150 jaar oud. In die
tijd bestonden moderne kranen en vrachtwagens nog niet. Wist je dat eikenbomen
destijds met behulp van paarden uit de bossen werden gesleept naar de bouwplaatsen? Het is bijna onvoorstelbaar: elke balk moest afzonderlijk worden getransporteerd. Een enorm tijdrovend proces, alleen al voor het transport. Hout uit dergelijke bouwwerken kwam doorgaans uit nabijgelegen bossen.
Hoe maakte men van een boom een balk?
Moderne zaagmachines bestonden vroeger niet. Het vervaardigen van een balk was puur handwerk en werd uitgevoerd met een speciale bijl, zoals te zien is op de afbeeldingen.
Ambachtslieden gebruikten deze bijlen om bomen met precisie te bewerken tot balken. Dit eeuwenoude vakmanschap is tegenwoordig vrijwel volledig uitgestorven. Interessant genoeg werd deze
techniek recentelijk weer toegepast bij de productie van balken voor de wederopbouw van de Notre Dame in Parijs.
Welke lengtes zijn beschikbaar? Wat is de maximale lengte beschikbaar?
Oude eiken balken zijn beschikbaar in verschillende lengtes, zoals 3 meter, 4 meter of 5 meter. Hoe langer de balk, hoe moeilijker het wordt om deze te vinden in oude gebouwen. Lengtes vanaf 6 meter of 7 meter zijn echt uitzonderlijk. Daarom zagen wij dergelijke balken als houtliefhebbers niet zomaar in twee stukken. Denk maar eens aan hoeveel jaren een boom moet groeien. Toch kun je voor lange oude eiken balken goed bij ons terecht, bijvoorbeeld in lengtes tussen de 6 en 10 meter. Houd er rekening mee dat zulke balken vaak ook groter zijn qua kopmaat.
Zaagtechniek en maatvoering
Nieuwe eiken balken worden met ultramoderne machines op maat gezaagd, bijvoorbeeld in standaardafmetingen zoals 20×20 cm of 25×25 cm. Deze machines zorgen ervoor dat de balken kaarsrecht en zeer nauwkeurig worden gezaagd, tot op de millimeter nauwkeurig. Oude eiken balken daarentegen zijn met traditionele technieken met de hand vervaardigd, waardoor de maatvoering kan variëren over de lengte van de balk. Zo kan een balk aan de ene kant 16×17 cm zijn en aan de andere kant 17×18 cm. Dit maakt oude balken minder uniform qua maatvoering, iets om mee te nemen in de keuze.
Uitstraling en veroudering
Oude eiken balken hebben een doorleefde uitstraling. Ze zijn vaak meer dan honderd jaar oud en zijn door de jaren heen natuurlijk verouderd. Dit resulteert in warme, bruine tinten en een verweerd oppervlak. Nieuwe of winddroge eiken balken hebben daarentegen een strakke, uniforme uitstraling die geschikt is voor een modernere look
Imperfecties
Oude balken dragen hun geschiedenis mee en tonen dit in de vorm van imperfecties, zoals inkepingen van oude constructies, oneffenheden, gaatjes van insecten, spijkers of nagels, of een lichte kromming. Dit maakt ze geliefd bij interieurarchitecten zoals Axel Vervoordt of Stephane Boens vanwege hun authentieke karakter. Nieuwe balken zijn recht, uniform en altijd vrij van metaal.
Vochtgehalte en werking
Oude eiken balken hebben door hun leeftijd voldoende tijd gehad om volledig te drogen. Dit maakt ze gemakkelijker te bewerken en minimaliseert de kans op krimpen of uitzetten na installatie. Nieuwe eiken balken bevatten doorgaans meer vocht en kunnen na plaatsing nog “werken” (veranderen in vorm door uitdroging of vochtopname).
Balkselecties voor klanten
In samenwerking met onze klanten maken wij selecties van eiken balken klaar voor gebruik in architecturale projecten. We delen graag enkele voorbeelden uit ons portfolio om de mogelijkheden te illustreren. Voor vragen of verdere interesse kunt u contact met ons opnemen.