De charme van een eiken balken plafond

Morgen geopend vanaf 08:00 uur

nl

Oude balken

Oude eiken balken

Oude grenen balken

Oude iepen balken

Oude eiken kinderbalken

Oude gordingen

Oude meerpalen

Oude Amerikaans grenen balken

Oude houten sokkel

Eiken balken winddroog

Eiken balken winddroog

Eiken gordingen winddroog

Lange eiken planken

Lange eiken balken

Eiken regels winddroog

Oude planken

Oude havenplanken

Eiken Reims planken

Oude grenen planken

Eiken spoorplanken

Oude eiken planken

Oude eiken wijnpersplanken

Oud Eiken hooibergplanken

Barnwood Planken

Eiken boomstamplanken

Frans eiken planken

Oude wagonplanken

Eiken wagonplanken geborsteld

Eiken wagonplanken geschaafd

Hardhouten wagonplanken

Oude grenen en vuren wagonplanken

Oude houten tafel

Ronde Eiken tafel

Oude eiken tafel

Wagonplanken tafel

Eiken kloostertafel

Eiken boomstamtafel

Oud eiken buitentafel

Oud houten dakbeschot

Oud eiken dakbeschot

Oude dakbeschot planken

Frans eiken dakbeschot

Oude houten vloeren

Oude eiken vloer

Eiken vloer

Oude Amerikaans grenen vloer

Oude grenen vloer

Oude houten wandbekleding

Oud eiken wandbekleding

Barnwood wandbekleding

Oud houten gevelbekleding

Eiken gevelbekleding

Architectural collection

18 eeuwse eiken bank

Lange oud eiken tafel

Oude eiken deur

Massief oud eiken salontafel

menu

Morgen geopend vanaf 08:00 uur

+31(0) 488 455 025

nl
nieuwsberichten

De charme van een eiken balken plafond

Steeds meer mensen kiezen voor een eiken balkenplafond in hun huis of woonruimte. De redenen variëren; soms dienen de balken een constructief doel, maar vaak worden ze decoratief toegepast als architecturale sierbalken. Dit is een veelvoorkomend onderwerp waar wij graag meer informatie over delen en om inspiratie te bieden voor uw projecten.  

Conceptual inspiration

Naast het leveren van balkhout delen we graag onze visie op eiken balkenplafonds. Met behulp van AI kunnen we deze visie nu visueel maken. We tonen graag enkele fraaie balkenplafonds, die warmte en structuur aan ruimtes toevoegen en een tijdloze uitstraling creëren.

Waarom een eiken balkenplafond?

Een plafond met houten balken biedt diverse voordelen, zowel esthetisch als functioneel.


Esthetische Voordelen

Houten balken voegen sfeer en warmte toe aan een ruimte, waardoor een gevoel van behaaglijkheid ontstaat. Ze zorgen voor een natuurlijke uitstraling en een tijdloze charme die zowel in traditionele als moderne interieurs goed tot hun recht komt.

Akoestische Voordelen
Houten balken hebben positieve effecten op de akoestiek van een ruimte. Het hout absorbeert en dempt geluid, wat bijdraagt aan een betere geluidskwaliteit en minder echo’s. Dit is vooral nuttig in grote, open ruimtes waar geluid anders sterk kan weerkaatsen.

Architectonische Voordelen
Het plaatsen van eiken balken is een effectieve manier om de architectonische aantrekkingskracht van een ruimte te vergroten. Oude eiken balken kunnen de mooiste kenmerken van een woonruimte accentueren, helpen bij het definiëren van verschillende zones binnen grote, open ruimtes, en vestigen de aandacht op de hoogte en vorm van het plafond. Dit resulteert in een verbeterde esthetiek en een verfijnde sfeer en indeling van de ruimte.

Functionele Voordelen
Naast de visuele en akoestische voordelen bieden houten balken ook structurele ondersteuning en kunnen ze helpen bij het verbergen van leidingen en bedrading. Dit maakt ze een praktische keuze voor diverse bouwtechnische uitdagingen

Welke balken zijn beschikbaar?

De keuze voor oud naaldhout of oud eiken kan een lastige keuze zijn. Beide houtsoorten hebben een aantal voordelen. Zo kan het pand een factor zijn in de keuze voor de houtsoort. Als er veel eiken in het pand is verwerkt, ligt het voor de hand om ook voor deze ruimte te kiezen voor eikenhout. Anderzijds zijn er ook veel oude naaldhout balken verwerkt in bouwwerken, en kunnen naaldhoutbalken dus perfect aansluiten op het pand.  Bij het kiezen van eikenhout voor een bouw- of renovatieproject zijn er twee belangrijke opties: oud, gebruikt eikenhout en windgedroogd eikenhout.

Oude eiken balken

Oud eikenhout, dat al eerder gebruikt is, kenmerkt zich door zijn grillige vormen en unieke kleurschakeringen. Deze oude eiken balken kunnen imperfecties vertonen zoals scheuren, knoesten en sporen van eerdere bewerkingen. Deze kenmerken dragen bij aan een rustieke en authentieke uitstraling, ideaal voor ruimtes die een warme en historische ambiance nodig hebben. Oud eikenhout is bijzonder geschikt voor traditionele en landelijke interieurstijlen.

Naast de grote balken hebben wij ook grote partijen oude eiken kinderbalken.

Winddroog eiken balken

Winddroog eikenhout daarentegen, biedt een strakkere en nettere afwerking. Deze balken zijn recht en vrij van tekenen van eerder gebruik. Ze worden vaak geborsteld, geschuurd of geschaafd om een glad en uniform oppervlak te creëren, afhankelijk van de keuze van de architecten. Dit type eikenhout is ideaal voor moderne en eigentijdse ontwerpen waar een strak en minimaal esthetiek gewenst is, evenals een meer landelijk interieur. De winddroog eiken balken ook uitermate geschikt voor constructieve doeleinden dankzij zijn stabiliteit en duurzaamheid.

Een tweetal projecten

Penthouse vondelpark
In een 19e eeuws pand nabij het Vondelpark in Amsterdam, van ZU Studio worden de eikenhouten balken op een verfijnde manier geïntegreerd in het interieur. Door te kiezen voor lichte grote eiken balken ontstaat een warme, uitnodigende sfeer die modern minimalisme combineert met rustieke charme. De balken versterken de architectonische lijnen en definiëren subtiel de ruimte, wat resulteert in een harmonieus en elegant geheel. Deze aanpak creëert een balans tussen eigentijdse esthetiek en historische elementen.

Privé residentie
Voor een residentieel woonproject leverden wij oude eiken gordingen en balken. De architecten kozen ervoor om deze balken een kalkbehandeling te geven. Deze behandeling zorgt voor een serene en lichte ambiance, die zowel de historische charme van de oude eiken balken behoudt als een frisse, moderne uitstraling creëert.

Balkselecties voor klanten

In samenwerking met onze klanten maken wij selecties van eiken balken klaar voor gebruik in architecturale projecten. We delen graag enkele voorbeelden uit ons portfolio om de mogelijkheden te illustreren. Voor vragen of verdere interesse kunt u contact met ons opnemen.